Deze bouwtekening steigerhouten bed heeft me veel tijd bespaard!

KlaasjanBed, Bouwtekeningen, SteigerhoutLeave a Comment

Voor een bouwtekening steigerhouten bed heb ik een poosje moeten zoeken, maar toen ik bij dit pakket terecht kwam was het zoeken gelijk gedaan.

Ik heb de bouwtekeningen direct gedownload en kon daarna ook aan de slag.

bedombouw zelf maken

Het grappige is dat ik eerst zelf nog met zo’n gratis programma waarmee je bouwtekeningen kunt maken in de weer ben geweest.

Je wilt niet weten hoeveel tijd het kost om een dergelijk programma onder de knie te krijgen. Daar komt dan nog eens bij dat je maar moet afwachten of het geheel wel stevig genoeg wordt.

Gratis bouwtekening steigerhouten bed:

bouwtekening steigerhouten bed

Om nog veel meer bouwtekeningen te downloaden klik op de afbeelding

Precies weten wat je moet hebben

Met de bouwtekening steigerhouten bed in de hand ben ik naar de bouwmarkt gegaan om daar de benodigde materialen in te kopen.

Het mooie van zo’n goede bouwtekening is dat je als het ware een boodschappenlijstje in je hand hebt. Je hoeft in feite niet meer na te denken of iets wel of niet noodzakelijk is om te kopen, dat heeft de maker van de bouwtekening al bepaald.

Als je het resultaat wilt hebben dat op de bouwtekening staat, dan zul je eenvoudig alle materialen moeten aanschaffen.

Scheelt weer een heleboel dubben.

In 5 stappen aan de slag met de bouwtekening steigerhouten bed

Zelf wilde ik wel dat ik me wat meer kon inleven in een bed zelf maken.

Ik denk dat er best nog wel wat meer mensen zijn die zelf een bed willen maken en die kunnen leren van wat ik heb doorgemaakt toen ik het bed maakte.

Daarom heb ik de stappen hieronder voor je op een rij gezet.

Dan weet je een beetje wat je te wachten staat en kun je ook beter inschatten of dit een klus voor je is die je aankan of die je beter aan de professionals kan overlaten.

Ik kan je nu al wel verklappen dat je je niet moet laten afschrikken. Het is een kwestie van gewoon beginnen en de bouwtekening volgen.

Bouwtekening steigerhouten bed stap 1: Het benodigde gereedschap

Als je gaat beginnen met zelf je eigen bed maken, is het handig om te bekijken of je al het benodigde gereedschap in huis hebt.

Gelukkig is een bed maken niet erg ingewikkeld en kun je dit voor elkaar krijgen met gereedschap wat de meeste mensen wel in huis hebben.

Natuurlijk is er altijd professioneler gereedschap waarmee je sneller en beter kan werken, maar je bent dan ook geen timmerman.

Niet moeilijk

Ik denk trouwens dat de moeilijkheidsgraad van zelf een bed maken op een schaalt van 1 tot 10 ongeveer een 4 krijgt. Een 10 is dan het meest moeilijk hé 😉

Laat je dus niet tegenhouden omdat je denkt dat een bed maken te moeilijk voor je is.

Dit is het gereedschap wat je nodig hebt als je een bed maken gaat:

 • Handzaag
 • Cirkelzaag (eventueel)
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Winkelhaak
 • Accuboormachine
 • Bitje
 • Vijl/ schuurpapier

Besparen op gereedschap

Mocht er gereedschap tussen zitten wat je niet voor handen hebt, koop het dan. Mocht dat op dit moment te veel geld kosten, probeer het dan te lenen bij één van je buren of bij familie of vrienden.

Misschien vind je het niet fijn om een ander om een gunst te vragen, maar meestal vinden andere mensen het heel leuk om anderen te kunnen helpen.

Wat zou jij doen als één van je buren kwam vragen of ze de stofzuiger mochten lenen omdat die van hen plotseling stuk was gegaan? Dan zou je hem toch ook even uitlenen?

Schroom dus niet en vraag het gewoon.

Bouwtekening steigerhouten bed stap 2: De benodigde materialen

Allereerst is het natuurlijk slim om op de bouwtekening te kijken wat je nodig hebt aan materialen en in welke afmetingen.

Mocht je aan de hand van een eigen schets een steigerhouten bed maken, bedenk dan goed welke afmetingen het bed moet krijgen.

Daar hangt namelijk van af hoe lang de planken moeten zijn die je gaat kopen. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de materialen die je nodig hebt.

Ontwerp afhankelijk

De hoeveelheid en afmetingen hangen natuurlijk sterk af van het ontwerp dat je gebruikt, maar dan weet je een beetje waar je op moet rekenen. Misschien kun je dan voor jezelf ook wel van tevoren een inschatting van de kosten maken.

Of je bekijkt of er misschien onderdelen tussen zitten die je toevallig al hebt liggen.

Deze materialen heb je nodig als je zelf een bed van steigerhout maken gaat:

 • Planken voor de zijkanten van het bed +/- 200 cm
 • Planken voor de voor- en achterkant van het bed (Als je de achterkant extra hoog maakt heb je meer planken nodig)
 • Brede verbindingslatten (om het steigerhout aan elkaar te bevestigen)
 • Smalle verbindingslatten (om de lattenbodem op te laten steunen)
 • IJzeren verbindingshoeken
 • Aantal lange schroeven, 10 cm
 • Doos korte schroeven, 5 cm

Kijk voordat je naar de bouwmarkt gaat nog even of je misschien zelf nog wat van de benodigde materialen hebt liggen. Dit kan je flink wat geld besparen, en dan doe je ook nog wat met die reststukken.

Er zijn veel mensen die resthout voor niets bewaren omdat ze zijn vergeten dat ze het hebben op het moment dat ze het nodig zijn.

Mocht je echt in geldnood zitten, dan kun je ook je vrienden of familie vragen of ze misschien nog wat resthout hebben liggen waar ze toch niets mee doen.

Zeg dan gewoon dat je de meeste voldoening uit deze klus haalt als je het met resthout kan doen 😉

Bouwtekening steigerhouten bed stap 3: Materialen voorbereiden

Als je slim bent, dan zorg je dat je van tevoren weet welke lengtes je nodig hebt van het steigerhout.

Als je dit dan gaat kopen in een bouwmarkt kun je dit in veel gevallen gratis op maat laten zagen.

Vooruit denken

Het is ook wel slim om een zaagplan te maken, zodat je weet welke plank-lengtes je moet kopen om zoveel mogelijk uit één plank te kunnen verzagen. Dan hoef je zo weinig mogelijk weg te gooien.

Als je dan alles op de juiste lengte hebt gezaagd, stal je alles op de grond uit om te kijken of je alles compleet hebt.

Teken vervolgens op alle plekken waar een gat of een uitsparing moet komen dit af met een potlood en voer het ook direct uit.

Zet alles een keer in elkaar als dit op jouw ontwerp van toepassing is om te kijken of alles klopt.

Alvast afwerken?

Ga voor jezelf na hoe je het bed wilt afwerken. Als het nodig is om het hout daarvoor te schuren, doe dat dan eerst. Je kunt nu overal makkelijk bij, straks zitten er hier en daar moeilijke hoekjes en randjes.

Zorg er dan ook direct voor dat er geen scherpe randen meer aan de het hout zitten.

Let wel op: Verwijder alleen de scherpe randen van het hout dat NIET tegen ander hout wordt bevestigd. Daar wordt het geheel niet alleen minder stevig van, het is ook minder mooi.

Je kunt voor jezelf ook beslissen dat je nu alvast begint met verven of eventueel spuiten van het bed.

Je zult dan wel erg voorzichtig moet zijn bij de montage van het bed, maar het is een optie als je dat makkelijker vind dan achteraf behandelen.

Bouwtekening steigerhouten bed stap 4: De montage

Als je alle onderdelen op maat hebt gezaagd, eventueel geschuurd en misschien zelfs geverfd, dan is het nu zaak om het bed in elkaar te gaan zetten.

Begin met alle zijden te monteren door de planken aan elkaar te bevestigen door middel van de verbindingslatten.

Schroef deze vast met de korte schroeven van 5 cm, en zorg er voor dat je de schroeven ver genoeg het steigerhout in draait.

In ieder geval zo ver dat de schroef gelijk loopt met de oppervlakte van het steigerhout.

Netjes werken

Als het even kan, probeer dan de schroeven vanaf de binnenkant van het bed in het hout te draaien zodat je zo weinig mogelijk schroeven ziet zitten als het bed eenmaal in elkaar staat.

Dat staat een stuk mooier en het bespaard je ook een hoop tijd als je het bed nog moet verven en alle schroeven moet wegwerken met plamuur.

Verstevig de hoeken met de ijzeren bevestigingshoeken en gebruik alle gaten die in deze bevestigingshoeken zitten door er schroeven in te draaien. Het bed moet zo stevig mogelijk worden.

Niets is irritanter dan een bed dat mee beweegt als je je omdraait in bed, of dat bij iedere beweging gaat kraken.

Extra stevigheid

Als je een tweepersoons bed maakt, zorg dan voor extra ondersteuning van de lattenbodems in het midden. Dit kan ook de complete constructie een stuk steviger maken.

Verder is het belangrijk dat je de lattenbodems goed opsluit, zodat deze niet kunnen gaan schuiven.

Mocht je je een beetje verrekend hebben met de maten van de lattenbodems, dan kun je altijd nog de verbindingslatten die de lattenbodems moeten ondersteunen iets breder maken.

Bouwtekening steigerhouten bed stap 5: De puntjes op de i

Het bed staat in elkaar! Ik kan je vertellen: dat geeft een goed gevoel. Helemaal zelf gedaan 😉

En nog mooi ook!

Om ongelukken te voorkomen is het verstandig om nog even om het bed heen te lopen om te controleren of er nergens meer schroeven uitsteken. Draai deze ver genoeg in het hout.

Controleer dan ook direct of je nog ergens splinters of scherpe randen ziet en verwijder deze.

Persoonlijke touch

Tenslotte kun je het zelfgemaakte bed nog een persoonlijk tintje geven. Om je wat inspiratie te geven hier enkele mogelijkheden:

 1. Spierwit verven
 2. Enkel opschuren (glad en licht)
 3. In de olie zetten (donkerder en warmer)
 4. Whitewash (zit tussen 1 en 2 in)
 5. Met een soldeerbout versieringen er in branden

Laat je fantasie de vrije loop en zoek eventueel op Google afbeeldingen of Pinterest naar zelfgemaakte bedden voor nog meer inspiratie.

Ervaringen met de bouwtekening steigerhouten bed

bouwtekening steigerhouten bed

Achteraf gezien viel het bouwen nog best mee, met name door de goede bouwtekening

Toen ik de bouwtekening steigerhouten bed voor het eerst bekeek viel het me gelijk op hoe volledig hij was. Ik heb een heleboel gratis bouwtekeningen op het internet voorbij zien komen, maar die waren vaak onvolledig, onduidelijk of gewoon niet mooi.

Ik dacht dat het best moeilijk zou zijn om een eigen bed te maken, maar achteraf gezien viel dat best mee. Het meeste waar ik tegenop zag was de tijd die ik er aan kwijt zou zijn.

Ik heb namelijk genoeg projecten die ik ooit eens ben begonnen maar nooit heb afgemaakt.

Ik kan wel zeggen dat de bouwtekening steigerhouten bed er voor gezorgd heeft dat ik dit keer het wel gehaald heb. En ik moet zeggen dat ik best een beetje trots ben op het eindresultaat.

We hebben nu gewoon een supermooi bed waar we heerlijke nachten in hebben en die ik ook nog eens zelf heb gemaakt 🙂

Grote tijdsbesparing

De bouwtekening neemt je stap voor stap door het hele proces mee. Daardoor doe je alleen de dingen die echt nodig zijn en verlies je geen tijd met ‘aanklooien’.

In de bouwmarkt heb ik het hout al op maat laten zagen, wat overigens gratis was. Ook dit kon alleen maar doordat de bouwtekening steigerhouten bed zo volledig was met alle maten.

Uiteindelijk hebben we het bed niet meer geverfd (wat we eerst wel van plan waren) omdat de structuur van steigerhout gewoon erg mooi is.

Het enige wat ik heb gedaan is het geheel opgeschuurd met een schuurmachine. Op die manier ben je in no-time klaar en hoeft het ook allemaal niet zo precies.

Bouwtekening steigerhouten bed downloaden

Je kunt de bouwtekening uit dit pakket halen.

Dit is het pakket van een rasechte klusser die een groot deel van leven al aan het doe-het-zelven is. Als je denkt; wat moet ik met een heel pakket, één tekening is toch genoeg? Vergeet dan niet dat je de rest van je leven waarschijnlijk nog wel meer klus projecten gaat doen.

Ik zag het ook als een investering in de toekomst en ik moet zeggen dat ik er nu jaren later nog steeds plezier van heb.

Ik hoef maar even op mijn computer te zoeken in het mapje met bouwtekeningen en ik kan alweer goed voorbereid aan de slag!

Veel plezier met het bouwen van je eigen bed, ik hoor graag van je in de reacties hieronder. Tnx!

Text
Het bouwtekeningen pakket  kopen? Dat doe je via onderstaande kortingslink!

Ga Direct Naar De Kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Content kopiëren van dit blog is NIET toegestaan - Ga lekker klussen!